Всичко за бадминтона

Това е птичка, това е совалка, това е бадминтон! Навярно и вие като деца сте играли тази всеобхватна страхотна лятна игра. Позната на нас възрастните, от летните ваканции, бадминтона и днес е страхотно упражнение. То създава много положителни емоции и страхотни забавления.

Предлагаме ви сега, заедно да научим повече за играта Бадминтон:

Бадминтонa – игра за деца и пораснали

Оригиналната игра, от която идва бадминтонът, някога била детска игра. Играна отдавна в Китай, наречена Ti Jian Zi, тя се появила още през 500-те г. сл. Хр. Днес Бадминтон е спорт, както за възрастни, така и за деца.

В наши дни Бадминтона е много предпочитано забавление.

Още малко предистория за Бадминтона

През 19 век, когато мъжете вече се интересували повече от неща като поезия, шапки и мода, бадминтона, се превръщат в техен избор на спорт. През 1873 г. херцог Бофорт провел парти на морава с много хора от Кралско потекло. Гостите били от всички по-големи европейски държави. Всички те играели на бадминтон и за първи път били установени набор от правила. Така се зародили правилата в Бадминтон. Те, от една страна се спазвали по един и същи начин, а от друга са пренесени и до наши дни.

Оборудване и правила в Бадминтона

Бадминтонът много прилича на тениса. Играчите играят с ракета на корт, но голямата разлика е, че използват „ракета“, наричана още “птичка” или “совалка” (по-техническия термин).

Играта е наречена по този начин, тъй като за първи път е замислена с перата на “птичка”, а совалката е като вид опашката на паун или петел. Птицата се сервирала на корта в обозначена кутия и след това играта продължавала, докато някой не спечели точка. Игрите се играели до 15, а пълните мачове са от 3 мача.

Бадминтон ракети

Правилата за бадминтон ограничават дизайна и размера на ракетите и маратонките, най-вече по отношение на отбори.

Олимпийско злато в Бадминтона

От 1992 г. бадминтона официално е признат за олимпийска дисциплина. Той е събитие и на всяка олимпийска игра, се раздават по 4 златни медала за най-добрите играчи по бадминтон. Играта може да се играе от мъже и жени, сингъл, по двойки и смесени двойки.

Ако Бадминтона ви се струва подходяща за вас игра, време е да планирате своята екипировка и бързо навън, докато времето все още позволява!

Ако сте запалени по този спорт посетете: Бадминтон – правила на играта