«

»

Jul
20

Бунт на "Тур дьо Франс" за приходите от телевизионни права

Лидерът в генералното класиране на Тур дьо Франс Томас Воклер пред обектива на камерите

Лидерът в генералното класиране на “Тур дьо Франс” Томас Воклер пред обектива на камерите

Отборите в професионалното колоездене се надигнаха срещу организатора на “Тур дьо Франс” “Амори спорт организейшън” (АSО) и нейния монопол върху приходите от телевизионните права.

“Гармин Сервело” и НТС, които имат общо седeм победи в 15-те етапа тази година, първи изразиха недоволство от разпределението на приходите от тв права. В знак на протест двата американски отбора спряха телевизионното излъчване от своите коли в някои от етапите.

“Състезателите и оборудването са наша собственост. Защо да даваме достъп на камерите до тях, след като не получаваме дял от телевизионни права”, заяви мениджърът на “Гармин Сервело” Джонатан Вотърс.

Професионалните отбори са задължени да предоставят своите автомобили за излъчване на притежателите на телевизионните права, но Вотърс сподели, че и другите отбори подкрепят искането им към АSО.

“Повечето от европейските отбори вече ни подкрепиха. Засега само френските отбори се страхуват от конфликт с АSО, защото може да не получат покани за техните състезания”, каза бившият американски колоездач.

Той заяви, че АSО получава над 200 милиона евро от телевизионни права, докато 22-та отбора в “Тур дьо Франс” разполагат с годишен бюджет от около 10 млн. долара средно.

Фамилията Амори държи правата върху “Тур дьо Франс” от 1940 г. Освен това организира някои от най-популярните спортни състезания, сред които колоездачния пробег “Париж-Ница”, рали “Дакар” и “24-те часа на Льо Ман”.

Президент на АSО е Жан-Етиен Амори, а неговата майка Мари-Одел е член на борда на директорите. По данни на компанията само в периода 2004 – 2008 г. семейство Амори е спечелило 136.6 милиона евро от спортната организация.

Вотърс е имал среща с Мари-Одел Амори по време на състезанието “Париж – Робе” през април, на която са обсъдили промяна в разпределението на средствата от телевизионните излъчвания.

“Тя каза, че няма никакво намерение да дели приходите от тв права. Беше категорична, че в състезанията ще участват само френски аматьори, ако е необходимо”, споделя мениджърът на “Гармин”.

Обиколката на Франция се излъчва в над 180 страни, но за разлика от други големи състезания като Шампионската лига организаторите не делят приходите с участващите отбори.

“АSО получава около 60% от телевизионните права. Останалите приходи идват от спонсори и такси на градовете, които приемат етапи”, сподели маркетинговият директор на АSО Лоран Лашо, като отказа да назове конкретни суми.

Според специалистите финансовото напрежение върху състезателите е доста голямо, тъй като техните приходи идват от призовите класирания в състезанията. Вотърс смята, че една от причините за многото допинг скандали е именно преследването на задължителни победи, които единствено могат да донесат стабилни премии.

“Ако АSО започне да дели приходите от тв права, това ще помогне сериозно за борбата с допинга, защото ще намали финансовото напрежение върху състезателите”, сподели още Волтърс.

Олимпийският шампион Самуел Санчес също подкрепи мнението на мениджъра на “Гармин”. Победителят в 12-ия етап заяви, че именно етапните победи определят дали спонсорите ще продължат договорите с отборите или не.

Един от традиционните участници в тура “Милрам” не успя да намери спонсор през този сезон и отпадна от протур системата. Подобна съдба може да сподели и НТС, където кара най-силният спринтьор в света Марк Кавендиш.

“Леопард-Трек”, в чийто състав са двама от фаворитите в големите обиколки Анди и Франк Шлек и най-добрият часовникар Фабиан Канчелара, също изразиха недоволство и настояха за сериозни разговори след края на “Тур дьо Франс”.

“Отборите са в постоянна опасност от разпадане веднага след като спонсорските им договори изтекат. Това не е устойчиво”, завърши Вотърс.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>