«

»

Jul
09

Кавендиш спечели втора етапна победа, Уигинс напусна тура след тежко падане

Кавендиш за пореден път доказа, че е най-добрият спринтьор в последните няколко години

Кавендиш за пореден път доказа, че е най-добрият спринтьор в последните няколко години

Колоездачът на НТС Марк Кавендиш спечели седмия етап на “Тур дьо Франс” от Льо Ман до Шатору и записа втора етапна победа в тазгодишната надпревара. Етапът отново беше белязан от много падания, като най-сериозното беше на Брадли Уигинс (“Скай”), който счупи ключица и отпадна от състезанието.

“Това беше етапът, който най-много искаш да спечеля от сантиментална гледна точка”, заяви след победата Кавендиш, който през 2008 г. именно в Шатору  записа своята първи успех в тура.

“Много съм горд със съотборниците ми днес. Много хора казват, че не изпитвам уважение към другите състезатели, но другите състезатели не уважават нашия отбор. Днес те отново се опитаха да хванат нашето извеждане, вместо да разчитат на собствено”, сподели още Кавендиш.

Белгийският спринтьор Том Боонен стана първият отказал се от тазгодишния тур. Световният шампион от 2005 г. падна тежко в 5-я етап, но стисна зъби и продължи, като загуби 13 минути. Получените контузии от падането обаче оказаха влияние днес и 125 км преди финала той слезе от велосипеда.

В този момент групата започна бързо да стопява преднината на откъснала се група, която от 7:50 спадна с 2 минути 120 км преди финала. Така етапът вървеше към битка за победата между спринтьорите.

83 км преди финала Ригоберто Уран (“Скай”) и Юрий Трофимов (“Карюша”) се сблъскаха на един от тесните завои, но бързо се изправиха и продължиха.

35 км по-късно се стигна до масово падане, в което бяха замесени Роман Кройцигер (“Астана”), Ярослав Попович (“Рейдиошак”) и Тони Галопин (“Кофидис”). Те обаче хванаха въздушната струя зад колата на “Рейдиошак” и бързо се върнаха в колоната. Малко по-късно Галопин получи механичен дефект и спря, за да смени велосипед.

На 180 км след старта стана и най-големият инцидент в днешния етап. Заради силният вятър се стигна до масово падане. Най-тежко пострада 4-тия в тура през 2009 г. и лидер на “Скай” Брадли Уигинс, който счупи ключица и трябваше да се откаже от състезанието.

Друг от големите фаворити Александър Винокуров (“Астана”) също падна и изостана на 20 секунди от основната група, но успя да се върне и финишира без да загуби време.

Много пилоти обаче не успяха да го направят и в крайна сметка финишираха на 3:06 зад победителя – лидерът на “Рейдиошак” Ливай Лайфаймър, Райдър Хеседал от “Гармин Сервело”, неговият съотборник и един от фаворитите за победата в етапа Тайлър Фарар и победителят в 6-я етап Едвалд Хаген (“Скай”).

В крайна сметка етапът беше решен с финален спринт. Марк Кавендиш отново доказа, че е най-добрият спринтьор в последните няколко години и записа своята 17-а победа в “Тур дьо Франс” и втора в тазгодишното издание.

Зад него останаха бившият световен шампион Алесандро Петаки (“Лампре”), Андре Грейпел (“Омега Фарма”) и Роман Филю (“Вакансолейл”).

Тор Хусховд финишира с основната група и запази жълтата фланелка. Втори продължава да е Кадел Еванс (BMC) с изоставане от 1 секунда, а трети на 4 секунди е Франк Шлек (“Леопард-Трек”).

Филип Жилбер (“Омега Фарма”) запази зелената фланелка за най-добър спринтьор, а Джони Хугерланд остава лидер при катерачите, след като днес нямаше височини.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>