«

»

Nov
05

Квитова с победа над Кириленко за “Фед Къп”

Петра Квитова Фед Къп 2011Шампионката от Уимбълдън и настояща №2 в света Петра Квитова спечели аванс на Чехия във финала на отборното първенство “Фед Къп”. Чехкинята отново доказа класата си, като се наложи с категоричното 6:2, 6:2 над представителката на домакините Мария Кириленко на олимпийския комплекс “Лужники” в Москва за час и 10 минути игра.

Отборът на Русия е лишен от двете си най-добри тенисистки – Мария Шарапова и Вера Звонарьова, които отказаха участие заради контузии.

“Не мисля, че ние (Чехия) ще спечелим по-лесно, защото Шарапова и Звонарьова няма да играят. Отборът на Русия и без тях е силен, много силен при това. Очаквам равностойни битки. Мисля, че шансовете са 50:50”, коментира Квитова.

В резултат на успеха си на заключителния турнир на WTA в Истанбул Квитова (Wilson Tour BLX) събра шест титли през годината и си гарантира второто място в световната ранглиста. В началото на сезона тя беше на 34-о място в света само с една титла зад гърба си, а в края е едва на 115 точки зад лидерката Каролина Вознячки.

“Мисля, че е напълно способна да излезе начело в ранглистата. Тя е много, много млада. Изненадана съм колко много успя да развие играта си от първия момент, в който я видях на Ролан Гарос през 2008 г.”, заяви Саманта Стоусър, която загуби именно от чехкинята на полуфиналите в Истанбул.

От своя страна Вознячки продължава да търпи критики за това, че е №1 в света без спечелена титла от Големия шлем. В същото време Квитова (Wilson BLX Tour Super Six Bag) успя да спечели част най-престижните трофеи в тениса и е напълно възможно да добави още един – победа на Фед Къп.

“В началото на годината бях на 34-то място в световната ранглиста и разбира се не съм очаквала, че в края на октомври ще стоя тук в качеството си на шампионка на заключителния турнир и спечелена титла от “Големия шлем”. Всичко това е направо невероятно. Безусловно за мен това е огромна крачка напред. Трудно ми е да кажа какво точно съм подобрила – в момента изпълнявам всички елементи от играта на много по-високо ниво от времето преди година. В допълнение, особено важно е, че нямам никакви травми или други здравословни проблеми”, коментира Квитова, която е първата чешка победителка във финалния турнир след Яна Новотна през 1997 г.

Петра Квитова стиска ръката на Мария Кириленко след първия финален мач на Фед Къп. Квитова победи с 6:2, 6:2. Москва, 5 Ноември 2011 г. (Снимка: Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>