«

»

Jun
30

Локаутът в НБА изглежда неизбежен

Звездите в НБА не са склонни да приемат по-малки заплати

Звездите в НБА не са склонни да приемат по-малки заплати

Собствениците на отборите в Националната баскетболна асоциация разрешиха блокирането на шампионата през новия сезон.

Локаутът ще стане факт, ако шефовете на лигата, собствениците и играчите не подпишат нов колективен трудов договор. Настоящият контракт на 450-те баскетболисти в НБА изтича в четвъртък, когато е и крайният срок за подновяването му.

“Собствениците на отборите дадоха разрешение на комисията по трудови взаимоотношения да прави каквото сметне за правилно, за да се стигне до подписването на нов договор. Сега комисията има пълна власт над всички 30 клуба”, сподели заместник-комисионерът на НБА Адам Силвър след петчасовите преговори в Далас.

Така 11-членната комисия може да постанови локаут на сезон 2010/11 след утрешното заседание със съюза на професионалните баскетболисти. Последната среща трябваше да се състои тази вечер, но главният комисионер на НБА Дейвид Стърн заяви, че съюзът е решил тя да бъде отложена с 24 часа.

“Със сигурност моето желание е да се стигне до споразумение. Ако договорът не бъде подписан, всичките ни страхове ще се превърнат в реалност”, сподели Стърн.

Основните разногласия между страните са свързани с приходите от последния сезон в НБА, които възлизат на 4.3 млрд. долара. Лигата отчете загуби от 300 млн. долара през 2010/11, като 22 от 30-те клуба ще бъдат на минус.

Съюзът на играчите се съгласи, че собствениците на отборите ще регистрират загуби, но според изпълнителния му директор Били Хънтър ръководството на НБА изкуствено е завишило сумите. Хънтър заяви, че има разлика от 7 млрд. долара в реалните данни и тези, представени от Стърн.

 

Локаутът в НБА изглежда неизбежен

Комисионерът Дейвид Стърн все още се вярва, че локаутът може да бъде избегнат

Сезон 2010/11 е най-гледаният в историята на ABC, ESPN и TNT – телевизиите, които излъчват с национално покритие двубоите в НБА. Редовният сезон е регистрирал и обща посещаемост на мачовете от 23.1 млн. зрители – петата най-висока в историята на лигата.

Освен разногласията с приходите от последния сезон, сериозни спорове предизвиква и желанието на ръководството на НБА да наложи лимит на заплатите на играчите от 45 млн. долара на сезон за всеки клуб. Хънтър обяви, че баскетболистите яростно се противопоставят на евентуален таван, който ще доведе до сериозно намаляване на възнагражденията им.

Сегашният контракт позволява на собствениците да плащат неограничени заплати на своите играчи, което обаче поставя клубовете в неравностойно положение. В момента единствено “Минесота” (37.6 млн. долара) и “Сакраменто” (39 млн. долара) успяват да влязат под предложения таван от 45 милиона.

“Ситуацията е много сложна. Трябва да обединим принципи, идеи и желания в едно, а това е прекалено трудно”, сподели Стърн, който силно се надява да бъде предотвратен евентуален локаут.

Само веднъж в историята на НБА се е стигало до блокиране на шампионата. През 1998/99 се стига до локаут, който е преустановен през януари. В резултат на това редовният сезон е съкратен от 82 мача на 50.

През 1995 също се стига до локаут, но той е извън рамките на сезона и продължава от 1 юли до средата на септември.

Ако играчите и собствениците не стигнат до споразумение, НБА ще последва Националната футболна лига (НФЛ), където локаутът продължава вече четвърти месец. Именно въвеждането на таван на заплатите предизвика блокирането на НФЛ. Шефовете на лигата и собствениците на клубовете дори стигнаха до съдебни дела, което застрашава началото на тренировъчните лагери, планирани за края на юли.

Дейвид Стърн и всички участници в НБА се опитват да избегнат подобна ситуация, но едва ли играчите са склонни да се разделят с половината от годишните си заплати.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>