«

»

Jul
21

Лондон свали до 7.25 млрд. паунда разходите за олимпийски съоръжения

Ремонтните дейности по Олимпийския парк продължават по график и под предвидения бюджет

Ремонтните дейности по Олимпийския парк продължават по график и под предвидения бюджет

Крайната цена за построяване на спортните съоръжения за летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. ще достигне 7.25 млрд. паунда, което е с 850 милиона по-малко от първоначално предвидените разходи.

“До началото на олимпийските игри остава една година и 88% сме готови със спортните съоръжения. Вървим по график и освен това ще слезем под предвидения бюджет”, заяви спортният министър Хю Робъртсън.

Бюджетът на организацията ODA, отговорна за инфраструктурата и спортните съоръжения, е 8.1 млрд. паунда, а цялостният пакет за финансиране от правителството възлиза на 9.3 млрд. паунда.

“ODA и хората, които отговарят за строежите, свършиха забележителна работа. Те се справиха с предизвикателството да изградят висококачествени съоръжения в точно определен срок и с фиксиран бюджет. Освен това те продължават да намаляват разходите и напълно заслужиха доверието ни. Изпълнени сме с чувство на вълнение и очакване за празника, който предстои след година”, каза спортният министър на Великобритания.

Председателят на ОDA Джон Армит заяви, че успешното приключване на проекта за олимпийските съоръжения е свидетелство за “уменията и професионализма на британските фирми изпълнители и показва на останалата част от света какво може да постигне Великобритания”.

“Олимпийският парк е изключителна реклама за индустрията на страната и много компании го използват като модел, с който да спечелят проекти в целия свят”, добави още Армит.

Когато ОDA приключи работа по строителството, съоръженията ще бъдат оборудвани от лондонския организационен комитет за олимпийските игри LOCOG. Комитетът има свой частен бюджет, който възлиза на 2 млрд. паунда. Председателят на LOCOG лорд Себастиан Коу обяви, че вече са сключени договори на стойност 700 милиона паунда.

“Сега сме концентрирани върху финализирането на нашите планове за олимпийските и параолимпийските игри. Изминахме половината път от нашата програма за поръчки. Все още има много възможности за британския бизнес да стане част от най-великото шоу на планетата”, сподели лорд Коу.

Хю Робъртсън изрази увереност, че сътресенията в лондонската полиция след оставките на началника Пол Стивънсън и помощник-комисаря в Скотланд Ярд Джон Йейтс няма да засегнат сигурността на олимпийските игри.

“Определено разместванията по високите етажи на лондонската полиция ще доведат до сътресения. Това обаче по никакъв начин няма да окаже влияние върху организацията на сигурността”, категоричен е спортният министър.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>