«

»

Jul
13

Лондон 2012 очаква 5.8 млрд. евро приходи за икономиката

 

Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. ще донесат общи постъпления за местната икономика в размер на 5.1 млрд. паунда (5.78 млрд. евро), показва анализ на Visa Europe.

В него е взето предвид откриването на нови работни места, направени разходи на местните жители и чуждестранните гости на града в период от три години след края на олимпиадата.

Компанията оценява незабавния икономически ефект за седемте седмици на игрите и параолимпийските игри на 850 млн. евро.

Търговците на дребно в английската столица могат да очакват повишаване на приходите с 209.5 млн. евро. Нетната печалба на фирмите в сферата на стоките и услугите пък ще се увеличи до 1.3 млрд. евро.

Visa Europe изчислява, че заради олимпиадата ще бъдат откривани по 17 900 нови работни места всяка година до 2015 г. Критиците остават скептични около организирането на спортния форум, защото очакванията за цялостните разходи около него са изчислявани на 10.6 млрд. евро.

Анализът на Visa е базиран върху реалните нива на харчене в страните, които са сред последните домакини на олимпийски игри. Кметът на Лондон Борис Джонсън остана обнадежден от резултатите на проучването.

“То показва, че сме на прав път с организацията на игрите, които ще налеят милиарди паунди в икономиката ни и ще открият хиляди работни места, дори когато най-великото шоу на земята напусне града”, заяви той.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>