«

»

Jul
06

МОК избира днес домакин на зимните олимпийски игри през 2018 г.

Президентът на МОК Жак Рох ще обяви победителя в надпреварата за домакинство днес в Дърбан

Президентът на МОК Жак Рох ще обяви победителя в надпреварата за домакинство днес в Дърбан

Членовете на Международния олимпийски комитет (МОК) ще определят днес домакина на зимните олимпийски игри през 2018 г. по време на сесията в Дърбан.

За разлика от ситуацията преди четири години сега кандидатите са само три – корейският Пьонгчанг, германският Мюнхен и френският Анси, който е определян като аутсайдер.

Според всички прогнози спорът ще е между Пьонгчанг, който кандидатства за трети пореден път, и Мюнхен, въпреки че всички кандидати получиха почти еднакви оценки от последната инспекционна комисия на МОК.

Мюнхен се надява да стане първият град – домакин на лятна и зимна олимпиада, след като вече домакинства летни игри през 1972 г. Баварската столица залага на доказаните писти и съоръжения в зимния център Гармиш-Партенкирхен, безспорните организаторски способности и финансовото значение на германските спонсори за МОК.

Пьонгчанг държи няколко коза – на обичайната ротация в домакинствата между различните континенти, на опита си от предишните две неуспешни кандидатури за 2010 и 2014 г. и на това, че в Азия зимна олимпиада се е провеждала само в Япония. Корейците смятат, че могат да предложат развиващ се и неоткрит пазар.

Следващите зимни олимпийски игри през 2014 г. ще са в Сочи, което дава надежда на Пьонгчанг, че ще може де спечели от негласния принцип за географско разнообразие. Освен това корейците не стояха със скръстени ръце в последните осем години след загубите от Ванкувър и Сочи, а инвестираха в своята инфраструктура и сега са много по-подготвени от първото си участие в процедурата.

Французите имаха проблеми с финансирането на проекта си, а също така там обществената подкрепа е по-ниска в сравнение с конкурентите. Новият шеф на кандидатурата Шарл Байгбедер, който пое поста по-рано през тази година, смята, че изоставането вече е наваксано.

МОК непрекъснато повтаря, че и трите кандидатури са от най-високо качество, но повечето са убедени, че състезанието е само между два коня. Този избор ще е между традиционната класа в зимните спортове и новите територии.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>