«

»

Jun
24

Съдът в Англия отхвърли жалбата на "Тотнъм" за новия олимпийски стадион

Новият 80-хиляден олимпийски стадион в Лондон ще бъде собственост на Уест хем

Новият 80-хиляден олимпийски стадион в Лондон ще бъде собственост на “Уест хем”

Съдът в Лондон отхвърли жалбите на “Тотнъм” и “Лейтън ориент” за преразглеждане на собствеността на новия олимпийски стадион в Стратфорд. Двата лондонски клуба оспорваха решението на концесионера Olympic Park Legacy Company да даде собствеността на “Уест хем” и администрацията на Нюхем, квартал в Източен Лондон с население 250 хиляди души.

Според съдия Джъстис Дейвис няма никакво основание за преразглеждане на решението. От “Тотнъм” обявиха, че ще се възползват от правото на изслушване във Върховния съд на Англия.

“Нашият клуб ще продължи да води дискусии с регионални и държавни органи, за да открие решение за собствеността на стадиона”, каза говорител на “Тотнъм” в официалния сайт на клуба.

От Olympic Park Legacy Company приветстваха решението на лондонския съд. “Доволни сме от решението на съда, защото това ще ни позволи да продължим преговорите с предпочетения от нас клуб и се надяваме скоро да уточним последните условия по отдаването на стадиона под наем”, заявиха от компанията.

Общинския съвет в Нюхем, който осигури 40 млн. паунда заем, за да финансира преместването на “Уест хем” в Стратфорд, също остана доволен от решението на съдия Дейвис.

“Сега заедно с “Уест хем” отново ще се фокусираме върху осигуряването на трайно спортно наследство чрез новия олимпийски стадион. Преговорите с Olympic Park Legacy също вървят в правилната посока и се надяваме скоро да финализираме сделката”, споделиха от администрацията в Нюхем.

Най-доволни от отхвърлените жалби на “Тотнъм” и “Лейтън” останаха в “Уест хем”. Вицепрезидентът на “чуковете” Карън Брейди заяви, че решението утвърждава добрата визия на клуба за бъдещето на стадиона.

“Сега ще можем да концентрираме цялата си енергия и страст в изграждането на един фантастичен мултифункционален олимпийски стадион за цялата нация. Ние имаме честта да бъдем избрани за купувач от Olympic Park Legacy, след един дълъг и труден процес. Тяхното решение беше подкрепено от кмета на Лондон и от цялото правителство”, заяви Брейди.

“Нашата визия, в ​​партньорство с администрацията на Нюхем, включва изграждането на една международно призната дестинация, където да се провеждат спортни събития от световна класа, включително от най-високо футболно и лекоатлетическо ниво”, завърши вицепрезидентът на “Уест хем”.

Ако жалбата на “Тотнъм” бъде отхвърлена и във Върховния съд, това ще провали плановете на клуба да се преместят на нов стадион и “шпорите” ще трябва да се заемат с реконструкция на настоящия “Уайт харт лейн”.

“Тотнъм” планираше да направи основен ремонт на своя стадион и да увеличи капацитета на 56 хиляди седящи места. Трансформацията на съоръжението обаче ще струва 450 млн. паунда. Освен това “Уайт харт лейн” е в зона в Северен Лондон с лоши транспортни връзки, а сградите в региона са под защитата на правителствената програма “Английско наследство”, така че условията за подобрение са много ограничени.

“Тотнъм” предложи да реконструира новия 80-хиляден олипмийски стадион, като премахне лекоатлетическата писта след края на игрите в Лондон през 2012, а в замяна да възстанови и модернизира спортния център в Кристъл Палас, Южен Лондон.

Въпреки това Olympic Park Legacy избра изпадналия от Висшата лига през този сезон “Уест хем”, който планира да намали капацитета до 60 хиляди места, но да запази лекоатлетическата писта и мултифункционалността на стадиона.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>