«

»

Sep
21

Тони Мартин защити световната си титла в часовника

Мартин е третият колоездач в историята на бягането по часовник, който защитава световната си титла

Германецът Тони Мартин отново е световен шампион по колоездене в бягането по часовник. 27-годишният състезател на “Омега фарма” защити златния си медал от 2011 г. и стана третият колоездач в историята с подобно постижение.

Мартин измина 45.7-километровата дистанция между Хеерлен и Фалкенбург за 58:38.76 минути, като изпревари само с 5.37 секунди американецът Тайлър Фини. Това е най-малката разлика между златния и сребърния медалист в историята на надпреварата, която се провежда от 1994 г.

Васил Кириенка от Беларус спечели бронза. Той остана далеч назад, като времето му беше с 1:44.99 минути по-бавно. Шампионът от Вуелтата Алберто Контадор не се беше възстановил добре за състезанието и остана едва девети на повече от 2:30 минути зад победителя.

Това е втори златен медал за Мартин в тазгодишното световно първенство. В неделя заедно със съотборниците си в “Омега фарма” германецът спечели титлата в отборния часовник. Белгийският тим изпревари драматично само с 3.23 секунди ВМС, в чийто състав пък беше 22-годишният Фини.

Мартин е третият състезател, защитил световната си титла в часовника. Досега само швейцарецът Фабиан Канчелара и австралиецът Майкъл Роджърс бяха постигали това. Канчелара го направи два пъти – 2006/2007 г. и 2009/2010 г., а Роджърс е единственият с три поредни титли (2003-2005 г.).

Тони Мартин пък е първият колоездач в историята на бягането по часовник с медали от четири поредни световни първенства. Той има две бронзови отличия от 2009 и 2010 г.

Германецът имаше трудна 2012 г. Той счупи костица в китката след падане в първия етап на “Тур дьо Франс”, а след деветия прекрати участитео си. В бягането по часовник на олимпиадата в Лондон геманецът остана втори на цели 42 секунди зад шампиона Брадли Уигинс.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>