«

»

Nov
04

Улица и локомотив с името на Роджър Федерер

Роджър ФедерерПърво Локомотив, а сега и улица с името на Роджър Федерер – обожанието на швейцарците ескалира по време на турнира от ATP 500 в Базел.

В Швейцария кръстиха локомотив “Roger Express” на името на националния идол в тениса Роджър Федерер . Четирикратният носител на титлата от турнира Basel Open е посланик на държавните железници, а церемонията се състоя на един от терминалите на гарата в родния му Базел на 28 Октомври.

“Никога досега не ми се бе случвало подобно нещо”, призна Федерер на церемонията.

За всеки километър, изминат от локомотива с пътнически влакове, швейцарските железници ще правят дарение за фондацията “Роджър Федерер”, която подпомага деца в Етиопия, Танзания, Замбия, Малави, Зимбабве и Южна Африка. Очаква се локомотивът да остане в експлоатация няколко години.

Роджър Федерер позира с деца от Етиопия (Снимка: ©2010 Roger Federer Foundation)

Само няколко дни след като даде името си на локомотив, Роджър Федерер ще бъде удостоен с честта да има и улица на свое име в швейцарския град Биел в северозападна Швейцария.

Местните власти вече имат зелена светлина за подобен акт от бащата на Федерер Робърт. По тази идея се работи от 2010-а, но не е лесно за реализиране, тъй като името на Роджър Федерер е запазена търговска марка. Кметът на Биел Ерих Фер уверява, че градът не смята да печели пари от името на звездата.

Антуражът на Федерер стриктно следи за използването на името му, тъй като той е сред най-търсените лица. До момента в кариерата си той е спечелил над 64 милиона от наградни фондове. В същото време, печели почти толкова и от спонсорски договори.

Биел е градът, където се помещава Швейцарската тенис федерация. Там Федерер е изпратен да тренира като тийнейджър, да усъвършенства уменията си и да научи френски, един от четирите езика, които той говори свободно.

Роджър Федерер позира пред “Roger Express”, 28 Октомври 2011, Базел, Швейцария

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>