«

»

Jun
22

Яо Мин може да не се върне повече на баскетболната площадка

Тежките контузии могат да сложат край на кариерата на най-популярния китайски спортист

Тежките контузии могат да сложат край на кариерата на най-популярния китайски спортист

Reuters

Най-популярният китайски спортист Яо Мин може да прекрати принудително кариерата си. Баскетболистът все още не знае дали ще може да бъде готов за игра след последната контузия, която получи. Центърът на “Хюстън рокетс” счупи глезен през ноември, а възстановяването му върви доста трудно.

“Не знам дали ще мога да играя отново. Когато вървя или правя кросове, се чувствам добре. Но трябва да съм поне 80% здрав, за да мога пак да играя. В момента съм готов около 30%”, сподели Мин пред китайската национална телевизия.

Петгодишният договор на китаеца с “Хюстън” на стойност 76 млн. долара изтича в края на юни, но 228-сантиметровият център не влиза в плановете на новия треньор Кевин Макхейл и по всяка вероятност ще напусне отбора.

“Не съм сигурен дали Кевин Макхейл ще разчита на мен. Все пак прекарах най-хубавите 10 години в моя живот в Хюстън и ще ми е много трудно да се разделя с отбора”, каза Мин, който беше избран под номер едно в драфта през 2002.

30-годишният Мин и неговата съпруга – баскетболистката Ли Йе, се радват на дъщеря си, която се роди миналия май. Китаецът ще се съсредоточи основно върху семейството си в бъдеще.

“Шампионската титла в НБА вече не е толкова важна за мен. Основната ми цел през следващите години ще бъде да се грижа за семейството си и да продължа да се занимавам с обществени дейности. Все пак се надявам да продължа да играя баскетбол заради дъщеря си Ейми. Тя ме мотивира да се възстановя от тази тежка контузия. Искам да има възможност да ме види на игрището, а защо не и с шампионски пръстен на ръката”, сподели Мин.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>