История на тенис турнирите

Тенис турнирите през годините.

През юли 1877 г. в Уимбълдън, Лондон, се проведе първият турнир по тенис на трева. Турнира е организиран от тенис клуба All England Croquet and Lawn Tennis. Участниците трябваше да платят входна такса от £ 1 (британски лири стерлинги). Турнирът беше отворен за всички желаещи, победителят получи златна награда, а финалистът сребърена.

История на тенис турнирите

През 1888 г. е създадена Асоциацията за тенис на тревни площи (LTA), която в следващите години установява 43 правила на играта, много от които все още са валидни и които одобряват провеждането на 73 турнира за десет години.

През 1881 г. е създадена Националната асоциация за тенис на тревни площи в САЩ, която сега се нарича Съединена щатска тенис асоциация (USTA). Целта на неговото създаване беше да стандартизира правилата за състезания и да провежда турнири. Националното първенство за мъже на мъже в САЩ, наричано сега US Open, се провежда за първи път през 1881 г. в Нюпорт, Роуд Айлънд. Съответният женски турнир, Националното първенство за жени в сингъл за САЩ, се провежда за първи път през 1887 година.

През 1899 г. четирима студенти от Харвардския университет излязоха с идеята да проведат тенис турнир, в който да участват национални отбори. Един от тях – Дуайт Дейвис, разработи турнирна схема и купи награда за победителя със собствени пари – сребърна купа. Първият турнир се проведе в Бруклин, pc. Масачузетс през 1900 г. и в него участват екипите на САЩ и Великобритания. Д. Дейвис игра в отбора на САЩ, който неочаквано спечели, спечелвайки първите три мача. Оттогава турнирът се провежда всяка година (с някои изключения), а след смъртта на Д. Дейвис през 1945 г. е кръстен Купата на Дейвис и сега е популярно годишно събитие в света на тениса.

Тенис турнирите обикновено се делят на мъжки и женски. Във всеки турнир може да участва предварително определен брой играчи. Най-често срещаните състезания са единично мъже и жени, двойки мъже и жени (отбори от двама играчи от един и същи пол), смесени двойки (отбори от играчи от двата пола). Често турнирите се провеждат за определена възрастова група: детски, младежки, тенис турнири на ветерани. Има и тенис турнири за инвалиди.

Най-големите и представителни турнири се провеждат като част от ATP турне за мъже и WTA турне за жени. Победителите и участниците в турнирите получават парични награди, както и точки, на базата на които се изграждат световните рейтинги за мъже (ATP рейтинг) и жени (WTA рейтинг).

Най-престижните са турнирите от Големия шлем, които включват Australian Open, French Open, Wimbledon Tournament и US Open.

Турнирите се провеждат и сред националните отбори за мъже – Купа Дейвис, сред жените – Купата на федерацията, а сред смесените отбори – Купа Хопман. Тези състезания се провеждат под егидата на Международната федерация по тенис (ITF).

Най-добрият български тенисист е Григор Димитров

Leave a Reply

Your email address will not be published.