Поддържане на добра спортна форма по време на коронавируса

Пандемията с коронавирус доведе до много промени в начина ни на живот, повечето от които прекарват много време у дома, социална дистанция и самоизолация.

Има много случаи, когато препоръките за групови срещи на публично място са пренебрегнати и предвид хубавото време, много хора се чудят дали наистина не трябва да отидат на малка разходка. Тези, които имат свои собствени къщи с дворове, имат късмета да се наслаждават и грижат за растенията и дърветата през целия ден. Хората в апартаментите обаче имат само балкони.

Физическата активност е ключова за поддържането на психичното здраве, което в този спешен случай е също толкова важно, колкото и физическото. Ходенето е позволено само ако следвате препоръката да спазвате достатъчно разстояние между вас и други хора и да избягвате места и пътеки, където има много трафик. За предпочитане е поне през това време да извършвате тези дейности.

Да се ​​съобразяваш с препоръките е много важно, което означава, че не се събирайте с приятели, не седите на пейки, не участвайте в групови занимания, просто се разходете, движете се, не нужно да е дълго и след това веднага се приберете вкъщи, за да спазите препоръките за поддържане на добра хигиена.

Най-добре е да се разхождате на места, които са по-малко задръстени и където има условия за поддържане на безопасно разстояние между вас и другите. Избягвайте събирането на тераси и дворове, дори ако не сте пътували до рискови райони и не сте контактували с потенциално заразени лица.

Достатъчно е в тази ситуация просто да поздравите съседите си и ще имате време за разговори. Ако има твърде много хора, тогава отделете време, за семеиството и спортуване у дома. Само ако се придържате към тези мерки, не увеличавате броя на заразените хора, но и не губите смисъл зад четири стени.

Ако използвате асансьор, по-добре е да го избягвате и да се движите нагоре по стълбите през това време. От една страна вие защитавате себе си, а от друга допринасяте за движение на мускулите и ставите. Запомнете – разстоянието е най-важното в този момент.