Видове маратонки

Видове маратонки » Спортни Стоки – Спортни новини

Тенис маратонки

Видове маратонки – за тичане, за всеки ден, за туризъм.

Замисляли ли сте се защо на пазара има толкова видове спортни обувки? Повечето хора обобщават всички тях в една дума – маратонки, но ако ще спортувате активно, добре е да правите разлика между видовете. Неподходящият модел маратонки ще ви кара да се чувствате некомофортно, да се изморявате по-бързо и да сте по-податливи на травми. Със сигурност трябва да се съобразите с това какъв е сводът ви и какъв спорт ще практикувате.

Маратонки за бягане

Маратонките и спортните обувки за ходене, може да ви изглеждат еднакви, но имат съществени разлики. Моделът за бягане трябва да осигурява допълнително омекотяване на краката ви, защото те докосват земята със сила, която надвишава теглото ви между 1 ½ и 3 пъти. Подметката им трябва да е гъвкава и да ви дава достатъчно стабилност, за да контролирате пронацията. (Пронацията намалява напрежението в ставите при ходене и бягане. Степента й е различна при всеки човек и е важно изборът на маратонки за бягане да се съобразява с нея.) Подметките трябва да осигуряват по-добро сцепление с различен вид настилки.

Маратонки за ходене

Обичате да ходите на фитнес? Обичате да правите дълги разходки пеша всеки ден? Тези маратонки са подходящи за вас. Те осигуряват на крака ви необходимото  омекотяване, подметките им са гъвкави. Маратонките за ходене трябва да позволяват на крака ви да се движи максимално естествено.

Трейнъри

Трейнърите комбинират някои от качествата на обувките за ходене и маратонките за тенис. Те са подходящи за хора, които не се занимават с джогинг или друг спорт, в който краката се натоварват интензивно. Не са достатъчно гъвкави и са по-скоро компромисен вариант, който ви спестява средства. Използвайте ги, когато ходите на разходка, посещавате фитнеса или правите леки упражнения на открито, но не играйте с тях баскетбол или волейбол.

Маратонки за баскетбол

За някои спортове се изискват наистина специални маратонки. Баскетболните например са по-високи от останалите. Така те могат да осигурят подкрепа на глезена и да смекчат последиците от рязко тръгване и спиране, скоковете и страничните движения, докато играете.

Тяхната подметка трябва да е изключително здрава, да осигурява здрав захват и по-голяма стабилност. Краката на баскетболиста трябва да имат вертикална и странична стабилност. Вертикалната му дава възможност да прави по-високи скокове, а страничната да се движи с по-голяма скорост. Не подценявайте и добрата поддръжка на средната част на стъпалото.

Маратонки за тенис

Тенис маратонките трябва да прилепват добре за краката. Само така ще ви е достатъчно удобно. Вътрешността им обикновено е от мек, абсорбиращ материал. Най-добре е да си търсите и да пробвате тенис маратонки вечер, когато краката ви са леко подути от натоварването през деня.

Не правете компромиси с качеството на маратонките, които си купувате.

Новите дишащи материи, различните уплътнения, осигуряващи защита на пръстите, различните видове подметки, подходящи за една или друга настилка – всички те са с решаващо значение за качеството на тренировките и удобството ви.

По-добре изчакайте, докато имате възможност да се сдобиете с наистина добър модел. Той със сигурност ще е по-издръжлив. Ще го ползвате по-дълго и ще се чувствате удобно и сигурно. Тогава и желанието ви да спортувате ще се увеличи.