Как да изберем подходяща тенис ракета – част II

Как да изберем подходяща тенис ракета – част II » Спортни Стоки – Спортни новини

Както вече стана въпрос в предишната статия понятие “най-добра” ракета няма, има най – подходяща ракета според вашите възможности и стил на игра.

Най-общо, тенис ракетите се разделят на 3 основни групи: Power или Game improvement ракети – за начинаещи и играчи с по-къс и бавен замах, които искат по-мощен удар, Tweener или All-Round ракети – за играчи на средно ниво или напреднали и Ракети за контрол (Player’s racquet) – за професионалисти.

Сега ще обърнем внимание на различните характеристики, които са от значение при избор на тенис ракета – площ на главата, дължина и твърдост на рамката, тегло и баланс, плетка на кордата, размер на грип и тн.т.

Големина (площ) на главата

Може да се каже, че най-важната характеристика на една тенис ракета е размера на главата. Силата на удара е пряко свързана с големината на главата – колкото по-голямата площ на главата, толкова по-мощен удар, при изравнени други характеристики. По-голямата глава предоставя и по-голям полезен център (sweet spot) – зоната на кордата, където топката отскача най-силно, като по този начин се намаля негативния ефект от контакт с топката, който е извън центъра. За да разберем защо размера на главата има такова голямо вилияние върху цялостното представяне на ракетата ще направим едно просто сравнение. Ако скочите върху батут с малък диаметър е ясно, че няма да отскочите много нависоко, но ако направите същото върху голям батут, ще се изстреляте доста по-високо. Същото се отнася и до взаимодействието между тенис топката и кордата. Колкото по-голяма е площта на главата, толкова по-далеч отскача топката при удар.

При съвременните тенис ракети площта на главата варира от 85 до 135 кв. инча, като по-голямата част от тях са с размер между 95 и 110 кв. инча. Недостатъците на ракетите с голяма площ на главата са, занижен контрол заради увеличеното тегло съсредоточено към главата (Head Heavy). Ракетите с по-малки глави са предпочитани от по-напреднали играчи, които търсят контрол и успяват да се справят с другите им недостатъците, докато тези с по-големи глави са подходящи за начинаещи или играчи на средно ниво търсещи повече сила и по-голям sweet spot.

Според площта на главата, тенис ракетите се разделят на четири подкатегории: с много голяма глава (над 118 кв. инча), с голяма глава (над 107 кв.инча), средна (98-100 кв.инча) и малка (под 98 кв.инча).

➤Ракета с голяма глава: повече мощ на удара, разширен полезен център (sweetspot), по-добра точност при удари извън центъра
➤Ракета с малка глава: по-добър контрол, по-добра маневреност, изисква максимална точност и отработена техника

Обобщено – колкото по-голяма площ има главата на ракетата, толкова по-мощен ще е удара за сметка на контрола и обратно, ракетите с по-малки глави дават отличен контрол, но изискват влагането на повече собствена сила от играча. Ако едва сега започвате да играете, се насочете към ракета с голяма глава, докато не почувствате, че сте натрупали достатъчно опит и имате необходимата сила и техника, за да играете с ракета насочена към контрола и бързината на удара.

*Полезен център или sweetspot – това е зоната от кордата, в която може да се постигне най-добър контрол и сила на удара, поради това се търси контакт с топката в нейните рамки. Големината на полезния център зависи от големината и формата на главата на ракетата, теглото и баланса на тежестта.

Дължина на ракетата

Дължината на ракетите варира между 27 и 29 инча, като за стандартна дължина се приема – 27 инча (68,56 см.). По-дългите ракети предоставят по-добра възможност за достигане на далечна топка, малко по-висока точка на контакт с топката при изпълняване на сервис и малко повече сила. Повечето ракети с издължена рамка са по-леки от тези със стандартна дължина за да се запази маневреността, тъй като с дължината на ракетата расте и теглото на замах (swing-weight). Удължената рамка е характерна за силовите ракети, докато при професионалните ракети се използва предимно стандартната дължина от 27 инча.

Тегло и баланс

Тест на тенис ракета

Теглото и баланса (разпределението на теглото по дължина на рамката) са характеристиките, които определят в най-голяма степен представянето на ракетата при игра. Основните правила са (ако се има в предвид само теглото):

➤По-тежка ракета предоставя повече сила на удара, по-стабилна е и пренася по-малко сътресение на ръката след удар при равни други параметри.
➤По-леката ракета предлага повече маневреност и следователно играча може да замахне по-бързо и да има повече контрол върху ракетата.

Когато обаче се вземе предвид и баланса на ракетата, горните правила не важат в такава степен. Характерните черти на т.н. ракети на играчите е, че са тежки и че предоставят контрол, което е в противоречие с написаното по-горе, но това се постига благодарение на баланс, който съсредоточава по-голямата част от теглото на ракетата в дръжката – тоест центъра на тежестта на ракетата е изместен към дръжката. Така въпреки по-голямото тегло на ракетата, главата и остава сравнително лека, и поне на теория се губи малко от стабилността на ракетата. Дали да предпочетем ракета с олекотена глава или такава с център на тежестта изместен към главата е въпрос на умения и стил на игра,  и двата варианта си имат предимства и недостатъци.

➤ По-тежка ракета с олекотена глава – предпочитан вид ракети от повечето професионални играчи. Смята се, че този тип са ракети с традиционно тегло и баланс. Обикновено теглото им е между 310 и 370 грама с баланс 0,5 до 1,5 инча към дръжката на ракетата – това подобрява маневреността, за сметка на силата на удара и стабилността на ракетата. Тъй като са предназначени за по-напреднали играчи, които могат да приложат повече собствена сила този тип се нарича още ракети на играчите. Обобщено – по-тежките ракети с баланс към дръжката изискват повече спортно майсторство и повече тичане на корта.

➤ Лека ракета с тежка глава – за тези ракети е типично сравнително ниско тегло, и баланс на тежестта насочен към главата, за да подобри силата на удара. Недостатъците според някои експерти са, че поради намаленото тегло в дръжката тези ракети натоварват повече китката, лакътя и рамото, защото пренасят повече вибрации (при удар). Играчи преминали от по-тежки ракети с традиционен баланс на тежестта, към олекотени ракети с тежест към главата твърдят, че последните се усещат несолидни. Като цяло има много спорове по въпроса кои ракети са по-добри. Най-добре е всеки да прецени за себе си.

За да избегнат проблеми с лакътя, причинени от вибрациите генерирани при удар, съвременните производители внедряват в ракетите различни антивибрационни технологии. Такава е патентованата Triad® системата на Wilson – рамката на ракетата е разделена посредством материала Iso-Zorb, който играе ролята на буфер и абсорбира ненужните вибрации, генерирани при контакт на топката с кордата.

Твърдост и геометрия на рамката

Огъването на рамката на ракетата при контакт с топката, влияе върху силата на удара. По-твърда рамка означава по-малко огъване при контакт, което води до по-малко количество отнета енергия от топката. Често срещана заблуда е, че по-гъвкава ракета, би направила по-силен удар заради ефекта на катапулта. В действителност топката взаимодейства с кордата за около 3-5 милисекунди, което е далеч по-малко от необходимото време на рамката да се изправи след като се е огънала. Следователно ракетата не връща енергия на топката, а единствено абсорбира такава – малко или много в зависимост от огъването при удар. Твърдостта на рамката влияе още и върху контрола и комфорта на ракетата. Общото правило е, че ракета, която предоставя повече сила предлага по-малко контрол. По-напреднали играчи може би биха предпочели по-гъвкава ракета, защото обикновено те могат да приложат повече сила и биха оценили малко по-добрия контрол, който дават тези ракети. За начинаещите е подходяща по-твърда ракета, предлагаща повече сила. Като цяло по-твърдите ракети са по-малко комфортни при игра, поради това, че по-твърдата рамка генерира повече вибрации при контакт с топката. Въпреки, че е спорно и не добре изучено, съществува твърдение, че по-гъвкавите ракети предлагат малко повече спин от твърдите ракети, като това се обяснява с малко по-дългото време на контакт между топката и кордата.

Геометрията на рамката определя до голяма степен гъвкавостта на ракетата. При професионалните ракети, профила на рамката е с дебелина между 18-21 милиметра, което придава на ракетата гъвкавост и контрол при игра. При ракетите за начинаещи тя е по-дебела и съответно по-твърда, това дава по-голяма мощ при удар, като отхвърля повече топката с по-малки усилия за сметка на контрола.

Плетка на кордата

Често пренебрегвана, плетката на кордата оказва влияние върху много аспекти от представянето на ракетата. Когато говорим за плътността на плетката на кордата, трябва да отбележим, че са характерни 3 вида – отворена, средна и плътна (затворена) плетка. Плетката на кордата се формира от хоризонталните и вертикалните влакна, при наплитането на кордата. Най-разпространената плетка се състои от 19 хоризонтални и 16 вертикални влакна или накратко – 16х19, докато затворената плетка има 20 хоризонтални и 18 вертикални влакна (20х18), а отворената 16×18.

➤ Плътна плетка (затворена): 18 вертикални x 20 хоризонтални
➤ Средна плетка: 16 вертикални x 19 хоризонтални
➤ Отворена плетка: 16 вертикални x 18 хоризонтални

Отворена плетка дава по-голямо отклонение при контакт с топката, съответно и по-голям отскок. Ако наплетете при еднакво натягане на кордата две ракети с различна плетка, отворената плетка ще се чувства по-леко натегната от плътната.

Машина за наплитане Wilson Baiardo

Гъстотата на плетката определя и спин потенциала на ракетата. Отворената плетка предлага повече спин, тъй като топката може да навлезе повече между кордата, заради по-големите отстояния между отделните влакна. Тази плетка обаче увеличава износването на кордата, тъй като амплитудата на движение при игра е по-голяма и се протрива по-бързо.

Обобщено можем да кажем, че ракетите за любители и начинаещи са с отворена плетка, което изисква наплитане на кордата на по-високи килограми. Професионалните ракети, са с по-гъста плетка (затворена) и се наплитат на по-ниски килограми, за да се намери баланс между контрола (на самата ракета) и силата на отскок на топката (идващ от кордата).

Всяка ракета има препоръчителни килограми на натягане на кордата. Призводителите отбелязват на рамката минимални и максимални препоръчителни килограми, съобразени с общите характеристики на ракетата.

Избор на размер на грип (обиколка на дръжката)

Едно от важните неща при закупуването на тенис ракета е размера на захвата. Ако грипа на ракетата ви не е съобразен с размера на дланта ви, има опасност от прекомерно натоварване на мускулите и сухужилията на китката, предмишницата и лакътя, което би довело до нежелани травми.
Размера на грипа варира от 1 до 5 и е отбелязан на дръжката на ракетата:

➤ GRIP 1 – 4 1/8 инча
➤ GRIP 2 – 4 1/4 инча
➤ GRIP 3 – 4 3/8 инча
➤ GRIP 4 – 4 1/2 инча
➤ GRIP 5 – 4 5/8 инча

Детски ракети за тенис

Най-лесния начин да изберете подходящ по размер на захвата е да принтирайте тази картинка и да поставете ръката си върху нея. Ако попадате между два размера, препоръчително е да изберете по-малкия. Лесно можете да увеличите размера на хвата, като поставите допълнителен грип (overgrip), но не и да го намалите.

Детски ракети

При избора на детска ракета най-важният фактор е височината. Общ принцип при избора на ракета за дете е тя да е с възможно най-голямата дължина подходяща за ръста му. Твърде късата ракета натоварва неправомерно китката и лакътя, което би довело до евентуални травми в бъдеще. Децата с отработена техника се справят по-добре с ракети по-дълги от нормалното за техния ръст, съответно за начинаещите е по-добре ракетата да е с оптималната дължина или. Размери детски ракети според височината на детето:

➤ 17 инча – Подходяща за деца с ръст до 90 см.
➤ 19 инча – Подходяща за деца с ръст от 89 до 100 см.
➤ 21 инча – Подходяща за деца с ръст от 101 до 112 см.
➤ 23 инча – Подходяща за деца с ръст от 119 до 137 см.
➤ 25 инча – Подходяща за деца с ръст от 137 до 152 см.
➤ 26 инча – Подходяща за деца с ръст от 152 до 165 см.

Голям избор на ракети за тенис ще намерите на sportenmagazin.net.

2 pings

  1. […] Как да изберем подходяща тенис ракета – част II […]

  2. […] Как да изберем подходяща тенис ракета – част II […]

Comments have been disabled.