Квитова отстрани Пиронкова от Уимбълдън

Цветана Пиронкова приключи участието си на

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова приключи участието си на “Уимбълдън” с високо вдигната глава, след като загуби с 3:6, 7:6 (5), 2:6 в 1/4-финалната фаза на турнира от чехкинята Петра Квитова (Тенис ракета Wilson Tour Limited BLX 95). Трисетова драма продължи 118 минути, като в крайна сметка изключително мощната физически Квитова, номер осем в света, взе победата и се класира за полуфиналите. Голямото предимство на чехкинята бяха мощните й сервиси – 9 аса (срещу само един на Пиронкова), както и големият брой уинъри – 54 (срещу 10 за Пиронкова).

Дългоочакваният двубой на корт номер едно започна с повече от три часа и половина закъснение заради проливния дъжд в Лондон и се превърна в перлата на днешния ден.

Цвети сервира първа, но допусна бърз пробив, без да успее да спечели нито една точка в своето подаване. Чехкинята затвърди пробива при своя сервис и набързо поведе с 2:0. Пиронкова спечели трудно третия гейм, намалявайки резултата  – 1:2. Квитова обаче продължи да сервира много мощно и взе и следващото свое подаване. В петия гейм, при свой сервис, Пиронкова допусна нов пробив, след като изоставаше с 0:40. Българката успя да спечели следващата точка, но не и да предотврати втори пробив. Той отново бе затвърден убедително от Квитова и резултата стана 1:5 в полза на чехкинята. Цвети успокои играта си и взе следващите два гейма. Първо спечели своето подаване, а впоследствие върна единия от пробивите, но за съжаление не успя да го затвърди, допускайки трети такъв при свой сервис-гейм. Така осмата в света затвори първия сет при 3:6 след точно 30 минути игра.

Двете спечелиха първите се подавания в началото на втория сет, който започна със силен сервис-гейм на Квитова. Чехкинята отново достигна до точка за пробив в подаването на Пиронкова, но българката спаси този брейк пойнт и успя да спечели гейма – 1:1. Вторият сет продължи да се развива по-равностойно, като двете спечелиха следващите си подавания за 2:2. В петия гейм Цветана Пиронкова стигна до първа възможност за пробив във втория сет – при 30:40 в сервис-гейма на Квитова. Българката успя да се възползва от този шанс и стигна до пробив, повеждайки с 3:2. Веднага след това Цвети затвърди пробива за 4:2. Чехкинята отговори с гейм, спечелен на нула и два аса, след което стигна до две възможности за пробив при сервис на Пиронкова. Българката спаси първата, но не и втората, като по този начин Квитова върна пробива и изравни резултата – 4:4. След 75 минути игра двете докараха втория сет до 6:6 и тайбрек. Пиронкова започна с мини-пробив, но не съумя да спечели разиграванията при своите два сервиса. След два мощни начални удара Квитова поведе с 4:1 в тайбрека. Пиронкова спечели по категоричен начин следващите три разигравания, изравнявайки резултата 4:4. Първа до сетбол стигна именно българката – при 6:5 в своя полза и сервис на Квитова. След драматично разиграване чехкинята не издържа и прати топката в аут, с което Цвети спечели тайбрека със 7:5, а съответно и сета – със 7:6.

Още в първия сервис-гейм на третия сет Квитова стигна до точка до пробив, който стана факт след двойна грешка на Пиронкова – 0:1. Чехкинята затвърди постигнатото с гейм на нула. Макар и трудно Цвети успя да спечели следващото си подаване. В четвъртия гейм българката получи възможност за пробив след двойна грешка на Квитова, но чехкинята успя все пак да спечели подаването си, запазвайки преднината си в третия сет. Двете нямаха проблеми в следващите си подавания – 2:4. В седмия гейм Квитова отново успя да пробие сервиса на нашето момиче и поведе с 5:2. Чехкинята спечели своето подаване и успя да се възползва още от първия мачбол, който се откри пред нея.

Победителката ще срещне спечелилата от двойката Тамира Пашек – Виктория Азаренка. С участието си на 1/4-финала Цветана Пиронкова си осигури 500 точки за ранглистата на УТА и 137500 лири от наградния фонд.