“Тенисът ми даде живот.” Пълното изявление на Шарапова за кариерата

Бившата първа ракета на света Мария Шарапова, си взе довиждане с тениса.

"Тенисът ми даде живот." Пълното изявление на Шарапова за кариерата

Мария Шарапова
Възраст: 32 години
Държава: Русия
Постижения: спечели 39 турнира на WTA (36 единични и 3 двойки), петкратна шампионка от Големия шлем, сребърен медалист на Олимпиадата през 2012 г., шампион на финалното първенство на WTA, беше първа ракета в света ( 2005 г.).

Апел към феновете

„Как можеш да откажеш единствения начин на живот, който ти е всичко от толкова време“ , интервюто на Шарапова с американското списание Vanity Fair започва с тези думи . – Как напускате кортовете, където сте тренирали от детството? Играта, която обичате – тази, която ви донесе сълзи и неописуеми радости – е спорт, в който откривате семейството и феновете си, в които се събират зад гърба ви повече от 28 години.

Относно началото на кариера

Преди да стигнем до края, нека да започна от началото. Спомени, когато за първи път видях тенис корт в Сочи, баща ми игра на него. Бях на четири години – толкова малка, че мъничките ми крака висяха от пейката, на която седях. Толкова малка, че ракетата, която поставих до себе си, беше два пъти по-голяма от мен.

Когато бях на шест години, обиколих света и пътувах до Флорида с баща си. Тогава целият свят изглеждаше гигантски. Самолетът, летището, огромните простори на Америка: всичко беше огромно, както и жертвата на родителите ми.

Когато за първи път започнах да тренирам, момичетата от другата страна на мрежата винаги бяха по-големи, по-високи и по-силни; великите тенисисти, които видях по телевизията, изглеждаха недосегаеми и недостъпни. Но постепенно, с всекидневна практика на корта, този почти митичен свят става все по-реален.

Първите кортове, на които играх, бяха неравни, с избледнели линии. С течение на времето те се превърнаха в най-великолепната, добре поддържана трева, на която краката ви някога са стъпвали. Но никога в най-смелите си мечти не съм мислила, че мога да спечеля на най-високо ниво и да го правя на всякаква повърхност.

Уимбълдън изглеждаше като добро място за начало. Бях наивно 17-годишно момиче, все още събирах печати и не разбирах мащаба на победата си, докато остарях – и се радвам, че не разбрах.

Никога обаче не съм чувствала превъзходство над другите тенисисти. Работата е там, че се почувствах на ръба да падна от скала, затова постоянно се връщах на корта, за да разбера как да продължа да се издигам.

Мария Шарапова, си взе довиждане с тениса.

За силата на волята

US Open ми показа как да преодолея разсейванията и да се справя с очакванията. Ако не можете да се справите с вълнението в Ню Йорк, тогава летището беше почти в съседство.

Откритото първенство на Австралия ме отведе на места, където преди не можех да се чувствам изключително уверено, тъй като някои казват „Аз съм в ритъм“. Не мога да го обясня, но беше добре.

Теренът на Откритото първенство на Франция показа почти всичките ми слабости – за начало, невъзможността да се плъзна по него – но ме накара да ги преодолея. На два пъти. Беше удоволствие.

Тези съдилища разкриха истинската ми същност. Фотосесии и красиви тенис рокли показаха недостатъците ми – всяка бръчка, всяка капка пот. Те тестваха моя характер, моята воля, способността ми да насочвам своите примитивни емоции към мястото, където са работили за мен, а не срещу мен. Между техните линии уязвимостите ми се чувстваха в безопасност. Колко щастлива бях да намеря тенис корт, в който да се чувствам толкова уязвима и в същото време толкова удобен?

Един от ключовете за моя успех беше, че никога не поглеждах назад и никога не гледах напред. Вярвах само, че ако продължа да усъвършенствам уменията си безкрайно, ще се пренеса на невероятно място. Но в тениса не можете да постигнете абсолютно майсторство – трябва да слушате изискванията на корта в опит да успокоите тези безкрайни мисли в главата си:

– Направихте ли достатъчно – или дори повече – да се подготвите за опонента си?

– Отнехте няколко дни почивка, сега тялото ви ще загуби състоянието си?

– Това допълнително парче пица. Сега трябва да имате добра сутрешна тренировка?

Вие слушате този вътрешен глас толкова внимателно, очаквайте всеки тон от него и важното е как получавате тези сигнали, когато дойдат.

Относно нараняването

Един от сигналите дойде миналия август на US Open. Зад кулисите, 30 минути преди да отида на корта, имах процедура за упойка на рамото, за да прекарам целия мач. Травмите на рамото не са ми нови – сухожилията се износват като нишки с течение на времето. Имах няколко операции. Една през 2008 г., друга миналата година. Прекарах много месеци в терапия.

Само да изляза на корта този ден беше като победа. Въпреки че, разбира се, всъщност това беше само първата стъпка към победата. Споделям това не за да събудя съжаление, а да очертая новата ми реалност.

През цялата си кариера, въпросът “заслужава ли си?” абсолютно нямаше смисъл. В крайна сметка винаги си струваше “, каза Шарапова. „Моята устойчивост винаги е било най-силното ми оръжие.“ Дори ако моят опонент беше физически по-силен, по-уверен в себе си и просто беше по-добър, можех да спечеля и упорито го правех.

Никога не съм мислила да говоря за работа, за усилие или издръжливост – всеки спортист вече разбира тази неизречена жертва, която трябва да бъде направена, за да успее.

Значението на тениса в живота

Дадох живота си на тениса, а тенисът ми даде живот. Ще ми липсва всеки ден. Ще пропусна тренировките и ежедневието. Станете в зори, облечете първо лявата маратонка, а след това и дясната, затворете вратите на корта преди първото попадение на топката. Ще ми липсват отбора и треньорите. Ще ми липсват моментите, когато баща ми и аз седяхме на пейката за тренировки. Чрез ръкостискане след победа или поражение, от спортисти – и няма значение дали те знаят за това или не. Накараха ме да се оправя.

Поглеждайки назад, разбирам, че тенисът беше моята планина. Пътеката ми беше пълна с долини и кръгови пътища, но гледката от тази планина беше невероятна.

След 28 години и пет титли от Големия шлем съм готова да изкача още една планина, за да се състезавам в различен тип терени.

Безкрайният стремеж към победи? Тя няма да стане по-малка. Без значение какво предстои, ще прилагам същия фокус, същата работна етика и всички уроци, които съм научила по моя начин.

Междувременно има няколко неща, които очаквам с нетърпение. Чувствайте се спокойни със семейството си, сутрешна чаша кафе сутрин, неочакван уикенд, обучение по мой избор (здравей, клас по танци).

Тенисът ми показа света, той ми показа от какво съм направена. Той стана моят тест и мярка за растежа ми. И каквото и да избера за следващата си глава от живота, следващата си планина, ще продължа да вървя напред, да се изкачвам и да раста.