Как Zumba се превърна в най-голямата марка фитнес в света?

Как Zumba се превърна в най-голямата марка фитнес в света?

Чудили ли сте се как е възникнала фитнес програмата Zumba? Алберто (Бета) Перес от Кали, Колумбия е “виновен” за това и всичко започва случайно.

През 1986 г. фитнес инструкторът, треньорът и хореограф Перес, който е работил със звезди като Шакира, забравя домашната музика за своя клас по аеробика. Без друга алтернатива той по това време започва да свири латино музика и започва да импровизира. Смесена салса с хип-хоп и дори боливудски стил. Учениците му харесват това и скоро създават нова традиция, която се разпространява по целия свят.

През 1999 г. Перес решава да пренесе Зумба в САЩ. След като продаде всичко, което притежава, ще се премести в Маями, Флорида, но нещата няма да тръгнат както се е надявал. Не говореше английски, така че никой не му даде шанс да покаже какво може да предложи. През 2001 г. Алберто Перлман отива на вечеря при майка си и тя му казва, че ще ходи на танци, че прекарва страхотно време си и че не иска да прави никакви рутинни упражнения. Пърлман се заинтересува и отиде да види как изглежда еин такъв час. В същото време 25-годишният Перлман реши с приятеля си от детството Алберто Агион да създаде компания за телевизионна реклама и телевизионни продажби и това ще бъде първият им съвместен продукт. Тогава тази фитнес програма не се казваше Zumba.

“Никога не сме мислили, че ще стане това, което е сега”, каза Перлман.

Един час на Zumba изразходва около 750 калории

Така Perlman и Agion се обединиха с Perez, за да създадат демонстрационна лента и да лицензират марката за продажба. Скоро телефоните започнаха да звънят, не само за касетите. Хората искаха да ходят на уроци и дори да станат инструктори. Тогава тройката знаеше, че тук има добър бизнес. През 2003 г. те откриват Академията в Зюмба в Маями. Очакваха да пристигнат 20 души, но в оречения час пристигат 150. До две години вече бяха обучили 700 нови инструктори.

„Това е единствената фитнес програма, която хората не посещават заради фитнес, но заради пълнотата, радостта и доброто чувство, а фитнесът е само резултат от това. Познаваме много хора, които изхвърлят антидепресанти чрез Zumba “, казва Перлман и добавя, че облеклото, което носи тези дни, също има принос. За разлика от обичайното тъмно облекло за йога, облеклото на Zumba се отличава с ярки и цветни цветове.

Според него за един час на Зумба се изразходват около 750 калории.

Leave a Reply

Your email address will not be published.