Тенис на корт за деца: кога да започнат, предимства и противопоказания

Както знаете, тенисът е спортът, в който всички мускулни групи се тренират и участват максимално. Той е идеален за изграждане на спортна кариера, както и за любителски занимания така и професионално. Идеален избор за да поддържате себе си в страхотна спортна форма.

Тенис на корт за деца: кога да започнат, предимства и противопоказания

Що се отнася до участието на децата в тениса, предимствата са още по-очевидни: децата, които играят този спорт, са по-подвижни, физически развити и, което е важно, по-малко боледуват. Тенисът има особено положителен ефект върху тези, които имат проблеми със зрението – тъй като играта включва висока концентрация на внимание върху топката. Не само мускулите на тялото на детето ще участват, но и мускулите на очите, което ще ги стимулира и ще им попречи да атрофират.

Според нашите наблюдения децата, които започват да играят такъв индивидуален спорт като тенис, се научават на независимост по-рано от връстниците си, стават по-решителни, развиват бързи реакции, внимание и интуиция.

Кога трябва да започнат децата?
Много треньори и специалисти са съгласни, че е оптимално детето да започне да играе тенис на възраст 4-5 години – от две до три тренировки седмично. На тази възраст координацията и сръчните органи на децата не са твърде добре развити. Спортуването ще помогне за развитие на координация, съчетано с внимание и гъвкавост. Трябва да изберете и подходяща детска тенис ракета.

Както знаете, децата на тази възраст много бързо усвояват разнообразна информация, съответно това е времето, когато детето ще може бързо да овладее основните техники. Играта включва изграждане на стратегии и анализ на игровите ситуации. Всички тези предимства в купум ще се отразят положително на развитието на интелигентността като цяло.

След няколко години тренировки можете да увеличите натоварването до 4-5 часа седмично.

Противопоказания?
Тъй като тенисът включва много интензивна физическа активност, е противопоказано за деца с проблеми. Това са проблеми като опорно-двигателния апарат, ставите, възпаление на връзките, както и някои заболявания на съдовете и сърцето и асматици. Преди да вземете решение за детето дали да започне да играе тенис, трябва да имате ясна представа за здравето му.

В заключение си струва да кажем, че тенисът не е най-травматичният спорт, но винаги трябва да помните, че тук можете да получите синини, дислокации, навяхвания, така че преди да тренирате, и да сведете до минимум всички тези последствия. Преди всяка тренировка трябва добре да загреете и разтегнете мускулите си.

Как да изберем подходяща тенис ракета

Leave a Reply

Your email address will not be published.